Baetulo, oppidum civium romanorum. Nova proposta de trama urbana

30 NOVEMBRE

19:00h - 20:30h
Museu de Badalona
Consultar

Altres Activitats
Tots els públics

Conferència: Baetulo, oppidum civium romanorum. Nova proposta de trama urbana.

A càrrec de Clara Forn, Pepita Padrós i Jacinto Sánchez, arqueòlegs.

Baetulo, oppidum civium romanorum és la descripció que Plini (s. I dC) testimonia de la fundació de la nostra ciutat romana. Gràcies a les excavacions arqueològiques hem anat coneixent com i quan es va néixer la ciutat, una fundació ex novo datada al voltant del 70 a.C. i situada a la costa laietana, província Tarraconensis, de clara filiació romana no tan sols en el seu urbanisme sinó també en la tipologia dels edificis públics i privats.

El 1993 es va publicar una aproximació a l'esquema urbanístic fundacional de la ciutat, que plantejava un recinte emmurallat que englobava una superfície proper a les 11 Ha, amb una orientació NO-SE i amb una disposició ortogonal en la qual es dibuixaven 7 insulae d'ample per 9 insulae de llarg.

El gran volum d'intervencions arqueològiques dutes a terme a la ciutat en els darrers vint anys, ens ha permès revisar aquella hipòtesi i plantejar un nou model de configuració urbanística en base a les nombroses dades de què disposem actualment. El nou model presenta canvis importants tant en el perímetre de la ciutat, que augmenta les seva superfície, com en la distribució interna i la seva orientació. Així doncs, presentarem públicament una recerca duta a terme des del Museu de Badalona i que continua encara ara.

En el marc del cicle de conferències Novetats arqueològiques.

Museu. 19 h.

Entrada lliure amb inscripció prèvia.

La conferència es retransmetrà en directe pel canal de Youtube del Museu de Badalona