CICLE D’ASTRONOMIA: introducció al cosmos
La humanitat sempre ha mirat el cel amb curiositat i admiració. L’estudi de l’univers ha revolucionat la forma en que pensem, la forma en la que veiem el nostre món i el nostre lloc en el cosmos. Per les persones no especialitzades en la matèria entendre el funcionament de l’univers pot ser intimidatori, només cal veure la magnitud del problema.
La investigadora en astrofísica Mar Mezcua ens guiarà a través de tres xerrades divulgatives per descobrir com es va originar l’univers i la seva evolució, què són els forats negres i com és el descobriment i recerca d’exoplanetes. Amb aquest curs volem donar unes eines bàsiques per deixar d’imaginar què s’amaga a l’univers i descobrir que la realitat de la naturalesa és molt més meravellosa que qualsevol cosa que haguem pogut imaginar.
📚 DIJOUS 9 DE NOVEMBRE, 19.30H
ORIGEN I EVOLUCIÓ DE L’UNIVERS
Descobrirem la història del cosmos des dels seus inicis, fa 13.800 milions d'anys, la formació de les primeres galàxies, el naixement del sistema solar, fins als nostres dies.
📚 DIJOUS 16 DE NOVEMBRE, 19.30H
FORATS NEGRES SUPERMASSIUS: ELS MOTORS MÉS POTENTS DE L’UNIVERS
Es creu que totes les galàxies tenen al centre un forat negre supermassiu de més d'un milió de vegades la massa del Sol. Com s'han format? En aquesta xerrada tractarem no tan sols de forats negres supermassius sinó també de forats negres estel·lars i de massa intermèdia, els quals es creu que són les llavors a partir dels quals creixen els supermassius. Parlarem també sobre canibalisme galàctic i la relació que té amb la detecció d'ones gravitacionals, que ofereixen la millor prova sobre l'existència dels forats negres.
📚 DIJOUS 23 DE NOVEMBRE, 19.30H
EXOPLANETES: EL DESCOBRIMENT D’ALTRES MONS
D'ençà de poc més d'una dècada, la cerca d'exoplanetes s'ha convertit en quelcom d'habitual.
Gràcies als satèl·lits especialitzats i a les noves tècniques observacionals i computacionals, es poden saber moltes coses d'aquests nous mons. En aquesta xerrada farem un viatge a través de l'univers fins a arribar als exoplanetes. Mostrarem les principals característiques que tenen, les tècniques per descobrir-los així com la seva composició.
👉Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com
Curs conduït per Mar Mezcua Pallerola; astrofísica titular del CSIC a l’Institut de les Ciències de l’Espai. La seva recerca vol entendre com es formen els forats negres de massa intermèdia i els supermassius que trobem al centre de la majoria de galàxies.