Els clàssics, primera fornada: Asimov, Lem i companyia. La recepció a Catalunya.

25 OCTUBRE

19:00h - 20:15h
Espai Betúlia
Gratuït

Altres Activitats
Tots els públics

25 d'octubre a les 19 h

Per Antoni Munné-Jordà

 

Dins del curs LA LITERATURA FANTÀSTICA I DE CIÈNCIA-FICCIÓ (Clàssics de la Narrativa)

 

Actualment, se sol parlar poc de la ciència-ficció de manera aïllada i es prefereix parlar, en termes més amplis, de literatura fantàstica, incloent en aquesta denominació la CF, la fantasia pura, les sagues medievalitzants, el terror i fins i tot el bizarre. Aquest curs, coordinat per Jordi Font-Agustí, traça la història i l’evolució d’aquesta literatura des dels precursors fins l’actualitat, aturant-se específicament en les figures més representatives, en el desenvolupament del gènere a la literatura catalana i en la presència de la dona com a personatge i com a autora.

 

Antoni Munné-Jordà (Barcelona, 1948) és escriptor, corrector lingüístic i durant molts anys ha estat redactor de la revista Serra d'Or. Va estudiar Història de l'Art a la Universitat de Barcelona, però s'ha dedicat professionalment al món de les publicacions en català i a la literatura, tant des del vessant d’escriptor com d’assaig literari. La narrativa és el gènere que més sovint ha assajat amb títols com Entre Sant Peters i Sant Pau (1999) o Tresgressions (2003), un interessant experiment sobre la possibilitat de l’happening a partir de la paraula impresa.

Però la seva trajectòria literària està indefectiblement lligada a la fantasia i la ciència-ficció, tant com a escriptor, amb la trilogia que conformen les novel·les La paciència del mar (1994), L'única mort (1999) i Poso el comptaquilòmetres a zero (2008), com amb la seva tasca al front d'una col·lecció temàtica dins l'Editorial Pagès de Lleida. El 2015 publica Michelíada, que és guardonada l'any següent amb el Premi Ictineu a la millor novel·la de ciència-ficció en llengua catalana.

Els seus treballs assagístics s'han ocupat d'analitzar, a més del gènere fantàstic, diversos personatges de la història de la literatura catalana, i la figura de Manuel de Pedrolo. També es un gran activista en la difusió de la ciència-ficció a Catalunya des de la creació de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. Els seus interessos no han oblidat el públic juvenil, per al qual ha escrit les novel·les La Laia dels titelles (1995) o Aquell dia de 1714 (2013), entre altres.

 

PROGRAMA DEL CURS

 

 

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.