Exposició ARRENGLERATS A LA PLATJA. ELS ENVELATS I LA FESTA MAJOR

Del 1 AGOST al 19 AGOST

11:00h - 21:00h
Casa de la Vila

Exposicions
Tots els públics

Si fa uns anys es va fer una exposició dedicada als envelats a tot el país, en la qual hi havia infinitat de fotografies de Badalona, ara es pretén parlar d'aquest element des de la nostra òptica, la de la nostra platja.

Una de les icones més singulars i significatives de la nostra Festa Major és l'envelat. És cert que aquest element no és únic de la platja ni de Badalona, però també va implicar una imatge present en el record de l'agost a la nostra ciutat.

La rellevància de l'envelat és important per explicar el canvi en les societats del segle XIX, permet parlar d'associacionisme, de canvis en la música i el ball, i dels coneixements tècnics d'alguns oficis, sobretot vinculats –ara sí– al mar.

L'imaginari de l'envelat és tan destacat que la reforma de les guinguetes es va fer amb l'estètica de l'imaginari col·lectiu dels envelats, «arrenglerats a la platja» que diu l'havanera badalonina dedicada A la Maria Assumpta. Tanmateix, aquest element que ens sentim com a propi ha desaparegut sense cap proposta de manteniment, sense cap adaptació en l'actualitat; que ben segur que es pot fer.

Textos: Nil Rider 

Imatges: Arxiu del Museu de Badalona

Organitza: Ajuntament de Badalona i Xitxarra Grup d'Estudis de la Festa

Col·labora: Museu de Badalona