'La comèdia de l'olla' - La Dramàtica d'El Círcol

14 JULIOL

19:30h - 20:45h
El Círcol
10,00

Teatre
Tots els públics

'La comèdia de l'olla' de Plaute - La Dramàtica d'El Círcol

Fa més de 2.200 anys la humanitat ja gaudia del teatre. Un reconegut autor llatí anomenat Plaute feia esclafir de riure els seus conciutadans amb comèdies d’enamorats, amb personatge delerosos d’enriquir-se i farcides d’entrebancs i diferències socials. Tot està inventat des de fa més de dos mil anys. La comèdia de l’olla és, potser, l’exemple més paradigmàtic de la seva obra. La diferència de classes entre els personatges principals i entre els ciutadans lliures i els esclaus és ben palesa i Plaute apunta amb determinació a un dels principals mals de la nostra societat: la desconfiança i la por envers els altres.

«La por ho esguerra tot», diu en un moment determinat un dels personatges de la comèdia, i no podem estar-hi més d’acord. La desconfiança, el temor i el recel ens paralitzen i ens aïllen, com li passa al protagonista de l’obra, el vell avar Euclió. Afortunadament, com que això és una comèdia, tot acaba bé i Euclió sap treure profit de la petita fortuna que troba, per casualitat, enterrada dins d’una olla al jardí de casa seva. La pregunta és: nosaltres sabrem, com a societat, superar les nostres pors i els nostres temors per continuar avançant?

Per fer les seves obres, Plaute es va inspirar en autors grecs, encara més antics que ell, com Menandre i, posteriorment, va tenir una gran influència en dramaturgs com Shakespeare o Molière. És, per tant, un autor cabdal, de la literatura dramàtica occidental. Des de la Dramàtica d'El Círcol s'uneixen a aquesta transmissió del llegat escènic universal amb aquesta representació de La comèdia de l’olla

Compra d'entrades