«Memòries d’Adrià», de Marguerite Yourcenar

29 OCTUBRE

19:00h - 00:00h
Espai Betúlia
Consultar

Altres Activitats
Tots els públics

29 d'octubre a les 19 h

Per Myriam Mallart

Dins del curs LA NOVEL·LA HISTÒRICA (Clàssics de la Narrativa)

La novel·la històrica no pretén únicament evocar el passat, sinó, sobretot, donar un missatge de contemporaneïtat explicant temes del present amb les claus del passat. Aquest curs, coordinat per Joaquim Molina, fa un recorregut, a partir de grans obres clàssiques del gènere, des de l’Antiguitat romana, passant per l’univers medieval, fins a l’època moderna per a veure el sorgiment de la nació americana i acabant en la contemporaneïtat a través d’una mirada a les dictadures llatinoamericanes i a l’epopeia de Catalunya durant la guerra civil i la postguerra.

Memòries d’Adrià (1951), de Marguerite Youcenar, és un relat escrit en forma epistolar de l’emperador romà Adrià al seu successor, Marc Aureli. L’obra explora la vida d’Adrià, la seva filosofia i l’actitud respecte a la política, l’amor i la mort. A través del text veiem un emperador interessat per l’aspiració a la pau i l’equilibri en els territoris sota el seu domini, mentre repassa els seus èxits i fracassos i la seva relació sentimental amb Antínous. L’autora ens ofereix un retrat íntim i versemblant d’un dels grans personatges de l’Antiguitat.

Myriam Marrat Brussosa, Doctora en Filologia francesa per la Universitat de Barcelona, és professora lectora de Llengües i Literatures modernes i professora del Màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals (CRIC) de la Universitat de Barcelona. Les seves línies d'activitat docent principals són la història i la cultura franceses, la literatura francesa moderna i contemporània, i la llengua francesa. Investigadora dels grups de recerca GRC Creació i pensament de les dones i del TRELIT. Ha publicat diferents articles i ha participat en l'escriptura d'alguns llibres, com Narradoras de la historia (2023), Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes (2023), i Imaginaires du Rail (2023).

Entrada lliure fins a completar l’aforament